Ajánlott Nyelviskoláink

San Francisco

San Francisco az Amerikai Egyesült Államok tizennegyedik és Kalifornia negyedik legnagyobb városa. Legnagyobb elővárosai Oakland, Berkeley, Daly City és Sausalito. A város beceneve: Frisco. A város ismert meredek dombjairól, a viktoriánus-kori és a modern építészek eklektikus keveredéséről és a ködről, mely akár egy hónapig is folyamatosan tarthat.

A város egyik jelképe a Golden Gate szoros felett átívelő, aranyhídnak is becézett gigaméretű Golden Gate híd. 1933-ban kezdték építeni, de csak 1937-re készültek el vele. Autóval és biciklivel a nap 24 órájában használható, de a gyalogosok csak nappal kelhetnek át rajta. Végigsétálni a Golden Gate-en izgalmas nagyvárosi kaland. Bátraké a látvány, ugyanis a hídról nyílik a legpazarabb kilátás a városra. Valósággal összeforrt a várossal, így nem csoda, hogy az összes San Franciscóban forgatott filmben feltűnik. Csakúgy, mint a jellegzetesen meredek utcák és a dimbes-dombos hegyoldal.

Kedvelt turistalátványosság az öböl közepén található Alcatraz sziget, mely Manuel de Ayala Isla de los Alcatraces, spanyol felfedezőről kapta a nevét. Először világítótorony, majd katonai erődítmény, később börtön volt, ma pedig múzeum. A világ legbiztonságosabb börtönének hitt erődítményben – köznyelven a Sziklában - raboskodott a hírhedt Al Capone és George R. Kelly is. A börtön 29 éves működése alatt 14 szökési kísérlet történt, melyekben 36-an vettek részt, ebből 23-at elfogtak, 6-ot lelőttek, 2 pedig megfulladt.

San Francisco másik jelképe a híres Cable Car. Sokan villamosnak titulálják, pedig nem kifejezetten az. Íme az ok, amiért ezt a közlekedési eszközt kitalálták: a város három nagy dombra épült, négyzethálós útszerkezettel, így ezekkel a kábelkocsikkal oldották meg a tömegközlekedést. A turisták nem azért szállnak fel a járműre, hogy bárhová eljussanak vele, holott erre a célra is kiválóan alkalmas, pusztán az utazás élménye miatt. Viszont ezzel sokan vannak így, néha túl sokan is, ezért alkalmanként órákat is kell várni, hogy felkapaszkodhassunk rá.

A San Francisco-i éjszaka is sok meglepetést kínál. Mindenki megtalálhatja a magának legmegfelelőbbet, a csöndes zongorabároktól, a hardcore punkhelyeken át a megagiga diszkókig.