Ajánlott Nyelviskoláink

New York

New York (hivatalos nevén City of New York) az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb és az amerikai kontinens harmadik legnépesebb városa. Több félszigeten és szigeten, illetve részben a szárazföldön fekszik az Atlanti-óceán nyugati partján, a Hudson folyó torkolatában. Öt nagy kerületre osztható, amelyek a következők: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens és Staten Island.

A legtöbb látnivaló Manhattanben van. A legolcsóbb módja a városnézésnek az, ha csak sétálunk az utcákon. A buszok a gyakori dugók miatt lassúak, városnézésre viszont tökéletesek. Az autóvezetés New Yorkban életveszélyes. A motorosok száguldoznak a zsúfolt utcákon, ingyenes parkolás nincs, szabad parkolóhely is csak elvétve, a tilosban várakozókat viszont pillanatok alatt elszállítják. Itt mindenki metrózik. A metró non-stop, Manhattan valamennyi nevezetességét érinti, olcsó és gyorsabb a taxinál. 

Wall-streetnek sajátos hangulata van. Nagyon helyi. A felhőkarcolók dzsungele. A nap szinte sosem süt be. Az utcákon őrülten rohanó öltönyösök, kosztümösök cikáznak, nem is tudni ki honnan jön és hova megy, egy biztos: rohan. A magas épületek sűrűjéből egyszer csak elénk tárul a feltűnően üres placc, a World Trade Center Ikertornyainak helye. Rémisztő látvány. Némán áll mindenki és mered a kerítésen túlra. A helyén, a Ground Zerónál emlékhely található.

Ki ne ismerné a látnivalók végtelen további listáját, amit anélkül is tudunk, hogy valaha jártunk már ott: 

A Természettudományi Múzeum több, mint 36 millió kiállítási tárgyával a világ legnagyobb történeti múzeuma.

Central Park. Ide menekül a beton- és üvegdzsungel elől mindenki, aki egy kis feltöltődésre vágyik. A Park egyébként pont olyan, mint amilyennek a filmekben látszik: takaros, tiszta, ligetekkel, sok kocogóval és rengeteg mókussal.

Modern Művészetek Múzeuma. A négyszintes épület egy gyönyörű kert köré épült. A XX. század valamennyi neves művésze helyet kapott: Van Gogh, Picasso, Matisse, Warhol.  

Guggenheim Múzeum. Kívülről egy nagy spirálra hasonlít. A kortárs művészek alkotásai kaptak itt helyet, köztük több mint húsz Picasso-kép.

A Bronx Zoo az ország legnagyobb városi állatkertje 4000 állatnak ad otthont. 

Szabadság-szobor. A város jelképe, a Lady Liberty hatalmas népszerűségnek örvend az 1986-os felújítása óta. Mivel mindenki látni akarja, előfordul, hogy órákat kell várni, míg megkezdhetjük a 10 emeletnyi liftezést, és 12 emeletnyi lépcsőzést a koronába.

Rockefeller Center. A 19 épületet magában foglaló komplexum a város közepén áll. Itt találjuk decemberben a város gigantikus fenyőfáját is.

Empire State Building. Ma már ugyan nem a földkerekség legmagasabb épülete, de 1931-es megnyitása óta a világ egyik legkedveltebb felhőkarcolója. Az amerikaiak nagy becsben tartják King Kongot: ő tette ugyanis világhíressé az Empire-t, emlékezetes mászásával.

New York egyik leglátványosabb éjszakai helyszíne, a Times Square, a színház rajongók feltétlenül látogassanak el ide.