Vízumok Ausztráliába

Akik tanulási szándékkal szeretnének Ausztráliába utazni, azok kétféle vízumfajta közül választhatnak:

Turista vízum

Azoknak ajánlott, akik kinti barátaik, rokonaik látogatására indulnak, vagy csak fel szeretnék fedezni az országot. A turista vízumot maximum egy éves kint tartózkodásig lehet igényelni. A turista vízum igényléséhez nem szükséges orvosi vizsgálat, kivéve, ha az utas elmúlt 70 éves. A turista vízum azoknak is megfelelő, akik a nyaralás, pihenés, utazgatás alatt tanulni is szeretnének, de maximum 12 hét tanulás engedélyezett, és a kint tartózkodás alatt nem vállalhatnak munkát!

A turista vízum-igényléshez egy angol nyelvű, több oldalas nyomtatványt kell on-line kitölteni. A nyomtatvány ezen a linken elérhető: https://www.ecom.immi.gov.au/visas/app/uu?form=TV  Ha valaki nem boldogul a kitöltéssel, irodánk térítésmentesen  vállalja a vízum ügyintézését, vagyis a turista vízum ügyintézését is grátisz kapja mindenki, aki irodánkon keresztül vesz részt egy külföldi nyelvtanfolyamon.

Estenként a turista vízum igénylőitől a Hobart-ban működő vízumosztály e-mailen bekér néhány dokumentumot. Ezek lehetnek:

  • Munkahelyi igazolás
  • Bankszámlakivonat
  • Rövid uticél leírás stb.

Amennyiben irodánk segítségét kérik a vízumigényléshez, természetesen segítünk a szükséges papírok eljuttatásában, illetve a kérelmező és a vízumosztály közti kommunikációban.

Tanuló vízum

Azoknak szükséges, akik több mint 12 hetet szeretnének Ausztráliában tanulni. A vízum mindaddig hosszabbítható, amíg a diák tanulni szeretne. A kinti hosszabbítást az adott városban működő Bevándorlási Hivatalban kell intézni. A tanuló vízummal automatikusan 20 órás munkavállalási engedélyt is kap a diák. Iskolai szünetekben, illetve a kurzus lejárta utáni extra hónapban heti 40 órás munkavállalás engedélyezett. Tanulóvízumot a diákok a tanidő + 1 extra hónapra kapnak. Ha kint meghosszabbítják a kurzusukat, ismét automatikusan jár az egy extra hónap.

A tanuló vízum elbírására Bécsben folyik, maximálisan 21 munkanapot vesz igénybe. A tanuló vízum jelenlegi ára: 435,- EUR.

A vízumhoz szükséges orvosi kivizsgáláson részt venni, melyet a Nagykövetség kijelölt orvosai végeznek. Az un. panel doktorok listája, és elérhetőségeik a következő linken megtalálhatók: http://www.immi.gov.au/contacts/overseas/h/hungary/panel-doctors.htm  Az orvosi vizsgálat díja: 20.000,- Ft, melyet az orvosnak kell személyesen fizetni. A vizsgálat eredményeit ő küldi tovább a bécsi Nagykövetségre.

A tanuló vízumhoz a következő dokumentumok szükségesek:

  • Bemutatkozó levél, melyben röviden bemutatja magát és jelenlegi élethelyzetét a diák, továbbá leírja, miért szeretne Ausztráliába menni, milyen céljai vannak a nyelvtanulással, miért fog hazajönni, hogyan hasznosítja itthon a kint szerzett nyelvtudását.
  • A választott iskola tanfolyami visszaigazolása: CoE (Confirmation of Enrolment).
  • Bankszámlakivonat, melyen kimutatható egy hónapra visszamenőleg a következők alapján számított megélhetési költség: kint töltött hónapok száma x 1.500,- AUD + a repülőjegy ára: kb. 2.000,- AUD.
  • Családtagok esetén a következő költségekkel kell számolni: Házastárs után: havi 525,- AUD, egy eltartott gyermek után: havi 300,- AUD, második eltartott gyermek után: havi 225,- AUD. Ezek a költségek a nem utazó családtagokra is érvényesek!
  • Amennyiben iskolás korú gyermek is utazik, esetében évi 8.000,- AUD iskoláztatási költséggel kell számolni.
  • Nyilatkozat anyagi támogatásról (ha a diák nem rendelkezik saját bankszámlával).
  • Munkahelyi és jövedelemigazolás (mióta, milyen pozícióban dolgozik ott, mennyi  a havi bruttó keresete).
  • Legmagasabb iskolai végzettség igazolása.
  • Halasztási igazolás az iskolából (ha a kiutazó diák, és felfüggeszti tanulmányait).
  • 3 darab igazolványkép (kettő az orvosi papírokra, egy a tanuló vízumra).
  • Születési anyakönyvi kivonat (18 éven aluli diák esetén)
  • Szülői nyilatkozat, beleegyezés (18 éven aluli diák esetén)
  • Házassági anyakönyvi kivonat (ha a diák házas).
  • Jármű forgalmi másolata (ha a diáknak van saját tulajdonú járműve).
  • Ingatlan tulajdoni lap (ha a diáknak van saját ingatlana).
  • Céges papírok (ha a diáknak saját cége van: alapító okirat, előző évi mérleg).
  • Nyelvvizsga bizonyítvány (ha a diáknak van valamilyen nyelvvizsgája).
  • Korábbi ausztrál vízumok (ha a diák korábban már járt Ausztráliában).
  • Érvényes útlevél.
  • Vízumdíj (jelenleg: 435,- EUR).

Amennyiben a benyújtott vízumkérelem, és a dokumentumok alapján a Nagykövetség dolgozói számára világosan kiderül, hogy a jelentkezőnek egyértelműek a szándékai, megfelelőek a papírjai, akkor szinte biztosra vehető, hogy megkapja a vízumot. A vízum elutasítása esetén csak akkor érdemes ismét próbálkozni, ha azok a körülmények, melyek ellen a Nagykövetség kifogást emelt, egyértelműen megváltoztak.