Angol nyelvtanulás

Mint minden angolszász országban, Ausztráliában is elsősorban az idegen nyelvet, az angolt érdemes tanulni. Nem kell attól tartanunk, hogy nem értjük meg a tanárokat, mert ausztrál akcentussal beszélnek, hiszen az iskolák törekednek arra, hogy minél nagyobb százalékban alkalmazzanak brit angolt tanító tanárokat. Az angol nyelvet kezdőtől felsőfokú szintig lehet tanulni. Az első iskolai napon egy szintfelmérő teszt eredménye alapján sorolják a diákokat a megfelelő csoportba. A nyelvi fejlődést rendszeresen monitorozzák, így van lehetőség átjárásra a különböző szintek között. A nyelvi csoportok átlaglétszáma: 12 fő.

A nyelvkurzusok heti 20-25 órásak, egyes iskolákban van lehetőség délutáni oktatásban részt venni, tehát kb.15.00-tól 20.00-ig tart ilyenkor az oktatás. A délelőtti órák zömmel 9.00-kor kezdődnek.

Az angol nyelvtanfolyamok minden iskolában hétfőnként kezdődnek.

 

IELTS nyelvvizsga előkészítő

Az IELTS vizsga az ausztráliai letelepedéshez, illetve a felsőfokú képzésekhez szükséges nyelvvizsga-fajta. A nyelvvizsga előkészítőn részt vevő diákok sokkal magasabb pontot érnek el az IELTS vizsgán, mint azok, akik nem vettek részt ilyen tanfolyamin. Az IELTS nyelvvizsga előkészítőre jelentkezőknek egy szintfelmérő tesztet kell megírniuk, hogy az iskola eldönthesse, megfelelő-e a nyelvi szintjük a tanfolyam elkezdéséhez. Általában középszintű nyelvtudás elegendő szokott lenni. Az IELTS nyelvvizsga letételére Ausztráliában és Magyarországon is van lehetőség.

További információ az IELTS vizsgáról: www.ielts.org

 

Cambridge nyelvvizsga előkészítő

A Cambridge nyelvvizsga rendszer nemzetközileg elismert, Magyarországon is elfogadott vizsgafajta.

4 különböző szintje van:

  • A Preliminary English Test (PET)olyan készségeket mér, melyek meglétére hétköznapi helyzetekben és munkatevékenységek során van a nyelvtanulóknak szükségük. A PET az állami alapfok megfelelője.
  • A First Certificate in English (FCE)egy magasabb, középfokú szintű vizsga, amely minden nyelvi készséget mér, és amelyet a nemzetközi üzleti életben és a világ számos oktatási intézményében is elismernek. Az FCE az állami középfok megfelelője.
  • A Certificate in Advanced English (CAE)felsőfokú szintű nyelvtudás meglétét jelenti. A CAE vizsgát számos brit egyetem felvételi követelményként írja elő. Ezen a nyelvi szinten külföldi hallgatók tanulmányokat folytathatnak angol nyelven és angol nyelvű szakképzési programokban vehetnek részt. A CAE vizsgabizonyítvány megszerzése a legmagasabb szintű, CPE vizsga megszerzésére is ösztönzőleg hat. A CAE az állami felsőfok megfelelője.
  • A Certificate of Proficiency in English (CPE)a Cambridge ESOL vizsgák legmagasabb szintű bizonyítványa. Brit egyetemek felvételi követelménye, valamint az üzleti és tudományos életben is hasznosítható. A CPE ugyancsak az állami felsőfok megfelelője.

A Cambridge nyelvvizsga előkészítők kezdési időpontjairól érdemes előzetesen az adott iskola honlapján vagy irodánkban tájékozódni, mert ezek az előkészítők évente általában 3 alkalommal indulnak. A nyelvvizsga előkészítőre jelentkezőknek egy szintfelmérő tesztet kell megírniuk, hogy az iskola eldönthesse, megfelelő-e a nyelvi szintjük a tanfolyam elkezdéséhez. Általában középszintű nyelvtudás elegendő szokott lenni.

További információ a Cambridge vizsgákról: http://www.cambridgeesol.org

 

Üzleti tanfolyamok

Manapság az angol nyelv egyre inkább az üzleti élet nyelve, így egy üzleti tárgyaláson már nem lehet kérdés, hogy a felek beszélnek-e angolul. Az üzleti tanfolyamokon változatos módszerekkel oktatják az üzleti nyelvezetre a diákokat, különféle egyéni és csoportos feladatokon keresztül sajátítják el a tanulók a tárgyaláshoz, hivatalos levél megírásához, prezentációkészítéshez, konferenciabeszélgetéshez szükséges szókincset, nyelvi fordulatokat.

Az üzleti tanfolyamok elkezdéséhez minimum középszintű nyelvtudás szükséges. A tanfolyamok kezdési dátumát érdemes a választott iskola honlapján vagy irodánkban leellenőrizni, mert ezek a tanfolyamok nem indulnak minden hétfőn.

 

Szaktanfolyamok

A szaktanfolyamok privát (VET) vagy állami (TAFE) oktatási intézmények által nyújtott, felsőfokú képzések, melyek időtartama 1-3 év.

VET: Vocational Education and Training. Jellemzően csak külföldi diákok vesznek részt VET képzéseken.

TAFE: Technical and Further Education. A TAFE-ek hallgatói 80-90%-ban ausztrálok.

A tanfolyamok elkezdéséhez minimálisan középszintű nyelvtudás szükséges. A szaktanfolyamok változatos kínálatúak: számítástechnika, marketing, könyvelés, menedzsment, turizmus-vendéglátás, gyermekgondozás, egészségügy, autó- és klímaszerelés stb. A tanfolyamok időbeosztása rugalmas, vannak olyan iskolák ahol esti képzés is választható, és esetenként csak 3-4 napot kell az iskolában tölteni. Valamennyi szakmai kurzus az ausztrál állam elismert felsőfokú szakirányú végzettséget ad. Az iskolák jogosultak saját bizonyítványt és a felsőfokú képesítésről szóló oklevelet kiadni (neve: Diploma, mely nem összekeverendő a magyar oktatásban diplomaként élő felsőoktatási végzettséggel!) Az ausztrál Diploma minősítés a magyarországi OKJ-s képzettségi szintnek felel meg. A Diploma megszerzése után lehetőség van további kb. 1-1.5 éves oktatás után Advanced Diploma végzettséget szerezni.

A szaktanfolyami képzéseket a legtöbb ausztrál egyetem elismeri, így ha valaki egyetemre jelentkezik, akkor elképzelhető, hogy számos a szaktanfolyami képzés során tanult tantárgyát elismerik, vagy estenként egyből a második évfolyamba kerül az egyetemen.

 

Egyetemi képzések

Az ausztrál egyetemek által kiállított diplomák világszerte elismertek. A legtöbb egyetemi képzésre bármelyik szemeszterben be lehet iratkozni. Az első félév februárban kezdődik és június végéig tart. A második szemeszter július végén kezdődik és november-decemberben ér véget. Az egyetemre nem kell felvételezni, de szükséges TOEFL vagy IELTS nyelvvizsgával rendelkeznie a jelentkezőknek.