Munkavállalás Ausztráliában

Azok a diákok, akik tanuló vízummal utaznak Ausztráliába (több mint 12 hetet fognak tanulni), jogosultak tanulmányi idejük alatt heti 20 órában, tanulmányi időn kívül heti 40 órában munkát vállalni. A munkavállalási engedély a tanulóvízummal együtt automatikusan jár, nem kell külön kérvényezni.

Ausztráliában fellelhető tipikus diákmunkák: gyermekfelügyelet, takarítás, étteremben konyhai munkakörök betöltése, szórólapozás, autómosás, kertészkedés stb.

Angol nyelvtanulás és munkavállalás Ausztráliában, intenzív angol nyelvtanfolyam AusztráliaAz, hogy milyen munkát találnak a diákok, nagyban függ a nyelvtudástól, a diák elszántságától, hozzáállásától, alkalmazkodó készségétől. Az iskolák nagy részében találhatóak un. job klub-ok, melyek aktív segítséget nyújtanak a hozzájuk forduló diákoknak. A job klubok-on kívül az iskolai hirdetőfalakon, illetve a helyi újságokban is számtalan hirdetés fellelhető. A legnagyobb segítséget azonban a régebb óta az adott iskolában tanuló diákok nyújtanak. Ha nyitottak, közvetlenek vagyunk, hamar ismerkedünk, akkor akár egy-két héten belül birtokunkba kerület jó néhány cím, melyet felkereshetünk munkalehetőségek iránt érdeklődve.

Azok a diákok, akik itthon már dolgoztak a vendéglátás területén, mindenképpen kérjenek angol nyelvű ajánlólevelet a régi munkaadótól, mert bemutatva azt, növelhetik felvételi esélyeiket a leendő munkahelyükre. Az ausztrál kávézókban, éttermekben, sok esetben csak azok dolgozhatnak a pultnál, barista-ként például, akiknek megvan az ehhez szükséges képesítése. Néhány ausztrál iskola ezért indít egy-két hetes barista képző tanfolyamokat elérhető áron.

Diákmunka felvétel során is fontos, hogy milyen benyomást teszünk leendő főnökünkre, illetve számít, hogy milyen önéletrajzzal rendelkezünk. Sok ausztrál iskola segíti a diákokat azzal, hogy un. job ready programokat szervez (általában egy hetesek), melyek során megtanulhatnak a diákok igényes, jól elkészítetett önéletrajzot írni, illetve felkészülhetek a leggyakrabban feltett interjúkérdésekre.

Angol nyelvtanulás munkavállalás Ausztráliában, angol nyelvtanfolyam AusztráliaA diákmunka órabérek nyelvtudástól, az adott munkától függően 10-20,- AUD között mozognak. A munkabéreket hetente kapják a diákok a bankszámlájukra.

Fontos! A tanulás rovására nem mehet a munkavégzés, hiszen az órák 80 %-án jelen kell lenni, mert ha a hiányzás túllépi a megengedett 20%-ot, akkor ezt az iskola jelenti a Bevándorlási Hivatalnak, akik megteszik a diák felé a szükséges lépéseket, melynek a vége az lehet, hogy el kell hagyni az országot.

Fontos! Ha házaspár utazik Ausztráliába, elegendő csak az egyik félnek iskolába járnia, a másik fél szintén jogosult heti 20 órás munkavégzésre, tanulás nélkül is.

 

Adózás Ausztráliában

Adózás szempontjából az Ausztráliában töltött idő hossza a meghatározó. Hat hónap vagy annál rövidebb idejű kint tartózkodás esetén a kereset 29%-át vonják le,  hat hónapnál hosszabb kint tartózkodás esetén az első 6.000,- AUD adómenetes, utána pedig a kereset 15%-át vonják le. Hazautazáskor a levont adó egy része visszaigényelhő. Adószám (Tax File Number – TFN) ingyenesen igényelhető az interneten keresztül vagy az Ausztrál Adó Hivatal (ATO) irodáiban személyesen.

További információ az adózással www.ato.gov.au , illetve az adó-visszatérítéssel www.taxback.com kapcsolatban.