Hasznos tudnivalók Ausztráliába utazóknak

Az utazásra magunkkal vihető max. 23 kg kevésnek tűnik, ezért csak a legszükségesebbeket pakoljuk be bőröndünkbe, hátizsákunkba. A kinti leértékelések idején úgyis alkalmunk lesz olcsón ruhákat vásárolni. Nagyon alkalmi öltözetet nem szükséges csomagolni, az ausztrálok az öltözködésben is lazák, kevésbé szigorúak, még az Operában is kényelmes öltözetet részesítik előnyben. Vigyünk magunkkal egy jó bakancsot, hiszen nem tudhatjuk, milyen nagyobb kirándulásra, esetleg dzsungel-túrára támad kedvünk. Mivel az ausztrál háztartások többségében nincs fűtés, vigyünk egy pizsamát magunkkal - főleg, ha az őszi-téli hónapokra esik majd a kinti tartózkodásunk.

Angol nyelvtanulás Ausztráliában, intenzív nyelvtanfolyam külföldön, Ausztrália, nyelvtanulás és munkavállalásA jet-lag (időeltolódás miatti fáradtság) lerövidíthető, ha a megérkezésünk után megpróbálunk rögtön a helyi időre átállni, vagy legfeljebb másfél órára pihenjünk csak le. Fényképezőgépet, laptopot mindenképpen itthonról vigyünk, vagy itthon vásároljuk meg. Adaptert is vehetünk már, bár ezeket minden kisebb boltban is pár dollárért meg lehet kint vásárolni.

Ha van jogosítványunk, itthon váltsuk ki a nemzetközi jogosítványt! Ez munkavállalásnál plusz pontot jelenthet. Ne felejtsük! Ausztráliában bal oldali közlekedés van. Fontos! Autókölcsönzéskor kérhetnek saját bankkártyát, természetesen a nemzetközi jogosítványt, és némi depozitot is kell fizetni.

A nemzetközi diákigazolvánnyal spórolhatunk valamennyit a múzeumok, mozi, színház belépők vásárlásakor, így igényeljük meg ezt is valamelyik hazai utazási irodánál.

Vigyünk magunkkal minimum 15-ös faktorú naptejet és napszemüveget természetesen, de Ausztráliában sem ajánlott 10-14.00 óra között a közvetlen napon tartozódni.

Védőoltásokra nincs szükség. Amennyiben valamilyen gyógyszert rendszeresen szedünk, azt előre váltsuk ki! Ezek a gyógyszerek külön engedéllyel vihetők csak be az országba. Ausztráliában inkább drogériák vannak, ahonnan recept nélkül beszerezhetők a vitaminok, fájdalomcsillapítók, krémek, naptejek stb. Ha mentőt kell hívni, a 000-t kell tárcsázni!

A nagy távolságok miatt a legnépszerűbb utazási forma a repülés. Egyre többen foglalnak jegyet a fapados járatokra, amik igen jó áron kínálják a helyeket. A legnépszerűbb fapados járat a VirginBlue, Jetstar Airways, Quantas Australia.

Alkohol csak külön boltokban, az un. Bottle shop-okban vásárolható. Az éttermek ablakain találkozhatunk a BYO betűkkel akkor, ha az étteremnek nincs alkohol forgalmazási engedélye, így elfogadott, hogy az emberek ilyenkor viszik magukkal a bort a vacsorához.

Ausztráliában elfogadják a nemzetközi hitelkártyákat: Visa, MasterCard, American Express. Ezekkel lehet autót bérelni, koncerteket, színház és mozijegyet fizetni, de a legtöbb étteremben is elfogadják.

Megélhetési árak:

Szoba bérlés – egy főre hosszabb távra: 80-160,- AUD/hét

Szállodai szoba – egy főre éjszakánként: 65,- AUD-tól

Youth hostel/éjszaka: 25,- AUD-tól

McDonalds menü: 5,- AUD-tól

1 kg. krumpli: 1.80 AUD-tól

1 kg liszt: 2,- AUD-tól

Fél liter üveges ásványvíz: 3,- AUD-tól

Hivatalos ünnepek:

Új év: január 1.

Ausztrália nap: január 26.

Húsvét: április 6-9.

Anzac nap: április 25.

A Királynő születésnapja: június 11.

Karácsony: december 25-26.

 

Adatok, tények Ausztráliáról

Ausztrália politikai értelemben az Ausztrál Államszövetség köznapi elnevezése. Az Ausztrál Államszövetség a hatodik legnagyobb területű ország a Földön; az egyetlen olyan, amely egy egész kontinensre kiterjed.

Ausztrália területének nagy részét, körülbelül 85%-át úgynevezett outback, a világ legősibb tája foglalja el. Vörös sziklák, okkersárga síkságok, bíbor színben úszó hegyek, ragyogó kék ég jellemzik a végeérhetetlen sivatagi tájat.

Angol nyelvtanulás Ausztráliában, intenzív nyelvtanfolyam külföldön, Ausztrália, nyelvtanulás és munkavállalásFöldrajzi elhelyezkedése következtében Ausztrália egyharmadára a trópusi, kétharmadára a mérsékelt éghajlat a jellemző. Az évszakok az európaihoz képest féléves eltolódásban váltják egymást: amikor nálunk tél van, ott akkor van nyár.

A lakosság közel 90%-a él a tengerparti nagyvárosok valamelyikében, még a maradék 10% kisebb falvakban, vidéki településekben. Az ország közepe szinte lakatlan.

Ausztráliának a világon egyedülálló növény- és állatvilága van. A kengurun és a koalán kívül bizony számos más állat is jellemzi a kontinenst: vörös óriáskenguru, a koala, a vombat, néven tasmánördög, a kacsacsőrű emlős. Ausztrália madarai például az emu, a kacagójancsi más néven kookaburra, vagy a selyemmadár. Esőerdeiben 18.000 féle növényfaj, és 2500 évnél idősebb fák is megtalálhatók.

Íme, néhány Ausztrál kötődésű példa, mely szerepel az UNESCO világörökségi listáján:

  • Fraser-sziget: A világ legnagyobb homokszigete. 
  • Nagy Korallzátony: A Föld legnagyobb korallzátonya.
  • Kék hegyek: Homokkő fennsíkon eukaliptuszerdő.
  • Shark Bay: Egyedülálló élővilág, nagyon ritka tengeri emlősök.
  • Queensland nedves trópus tája: Trópusi esőerdő.
  • Kakadu Nemzeti Park: Mangrove-erdők.
  • Tasmania vadonja: Jég által kialakított tájon mérsékelt égövi esőerdő.
  • Uluru-Kat Tjuta Nemzeti Park: Ausztrália belső sivatagjában, különleges föltani képződmények között ősi társadalomban élnek emberek.

Ausztrália hivatalos weboldala: www.gov.au